Wie jarig trakteert, gebruik de kortingscode: "Jarig2023"
HostingProf HostingProf logo

Duurzaam hosten, zo doen we dat

14 juli 2022

Datacenters kosten energie. En energieverbruik geeft een belasting op het milieu. Gelukkig zijn steeds meer hostingbedrijven zich ervan bewust dat hun diensten invloed hebben op de wereld om ons heen. Steeds meer hostingbedrijven werken aan duurzaam en groen hosten. Dat gebeurt met groene datacenters. Wat zijn groene datacenters eigenlijk, en hoe wordt hosting duurzaam?

Wat is groene hosting en wat is duurzame hosting?

Wanneer we het hebben over groene hosting, of duurzame hosting, hebben we het over hostingbedrijven die vooral inzetten op energie besparen en op de aanvoer van groene stroom om de servers in het datacenter draaiend te houden. Zo komt er bijvoorbeeld stroom van windmolens of van zonnepanelen. Een datacenter dat draait op fossiele brandstoffen is grijs, en een datacenter dat draait op duurzame energiebronnen, is groen.

Je kunt je natuurlijk wel afvragen hoe groen en duurzaam een datacenter nu echt is. Het eerlijke verhaal is dat er veel elektrische apparaten bij elkaar staan, die vaak dubbel uitgevoerd zijn, om ervoor te zorgen dat producten en diensten online blijven. Al die apparaten geven warmte, en moeten gekoeld worden. Dat kan ook niet anders, want anders zouden hostingbedrijven moeten zeggen: ‘Sorry, vandaag besparen we energie, dus je website is offline en je webshop is gesloten.

Inzetten op energie besparen

Duurzame hostingbedrijven als HostingProf zetten in op het besparen van energie. Dat houdt in dat er wordt gekeken naar hoe servers zo min mogelijk energie kunnen verbruiken. In de praktijk betekent het dat datacenters meer gaan werken met milieuvriendelijke koelingen, energiezuinige apparatuur en steeds meer inzetten op virtualisatie.

Gebruik van een VPS is duurzaam, omdat je gebruikmaakt van de apparatuur die je al hebt. Je hoeft niet nog een server aan te zetten. In plaats daarvan staat er één server aan, die meerdere diensten aanstuurt. Zo lijkt het dus alsof er meerdere computers op één computer zijn aangesloten. Op die manier kun je energie besparen. Met virtualisatie zijn er minder servers nodig, en dat bespaart energie.

Niet alleen de serverruimte is groen

Bij hosting denk je natuurlijk al snel aan servers en aan de serverruimte. Maar een hostingbedrijf is meer dan alleen een verzameling van servers. Er is ook een kantoor. En ook daar kan energie bespaard worden. Hoe vaak en lang staat de airco aan? Wat is het beleid rondom printen, om onnodig printen (en dus het kappen van bomen) te voorkomen? Welke verlichting wordt er gebruikt? Heeft het kantoor een contract met een groene energieaanbieding?

Kiezen voor ecovriendelijke klimaatbeheersing, werken met energiezuinige apparatuur en apparatuur automatisch uitschakelen dragen bij aan een betere wereld voor ons allemaal. Daarom is kiezen voor groene, duurzame hosting verstandig. We hebben immers allemaal een plicht om de planeet te redden en ervoor te zorgen dat het niet nog warmer wordt op aarde

100% groen?

Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om op een 100% groene en duurzame manier een datacenter aan te zetten. Maar groene hostingbedrijven zijn zich daarvan bewust en doen er alles aan om, waar het kan, zo milieuvriendelijk mogelijk bezig te zijn. Wat doe jij om je product of dienst groen aan te bieden?