Wie jarig trakteert, gebruik de kortingscode: "Jarig2023"
HostingProf HostingProf logo

Een VPS: wat is dat en waarom hiervoor kiezen?

5 juni 2022

Misschien heb je het al op onze website gezien: een VPS. De kans is groot dat het je niet zoveel zegt als je niet dagelijks met websites en servers bezig bent. Wat is een VPS eigenlijk? Waarom zou je hiervoor kiezen? En vooral ook: wat kun je ermee? Een kleine uitleg over de VPS.

Wat is een VPS?

Een VPS is een Virtual Private Server. Dat houdt in dat je een server deelt met andere gebruikers, maar een klein stukje van de server alleen voor jouw diensten gebruikt. De andere gebruikers werken dus onafhankelijk van elkaar. Zo heb je als het ware een eigen server die niet helemaal van jouzelf is.

Goed om te weten: je ondervindt geen last van andere gebruikers. De prestaties van een VPS zijn niet afhankelijk van andere gebruikers. Je kunt op dit stukje server een eigen systeem installeren. Meestal is dit Linux. Een va de meest gebruikte systemen op een VPS is DirectAdmin, waarmee je direct al je zaken kunt beheren.

Wat kun je met een VPS?

Met een VPS kun je alles wat je met een normale computer of server ook kunt. Maar, wel één restrictie: het dient als een server. Hoewel er ook Windows VPS'en zijn, wordt Linux het vaakst gebruikt. Linux is een stabiel systeem om een server op te draaien.

Met een VPS kun je bijvoorbeeld je eigen website hosten. Of je kunt er een mailserver op zetten. Of je gebruikt het als back-up systeem, om belangrijke bestanden op te slaan. Het kan ook zijn dat je de server als reserveserver gebruikt. Gaat de hoofdserver uit, dan kun je de VPS nog inzetten.

Waarom een VPS?

Een VPS is een perfecte oplossing voor mensen die enigszins verstand hebben van servers en de techniek achter websites. Shared hosting is handig voor mensen die er niet zoveel kennis van hebben, en ook geen tijd hebben om het te leren. Het nadeel van shared hosting is dat je de capaciteit deelt met anderen, waardoor de kans op storing groter is.

Bij een VPS deel je die capaciteit niet. Je kunt alle instellingen zelf maken en beheren. Je bepaalt zelf welke software je wilt gebruiken. Dat biedt vrijheid op technisch gebied. Een VPS is bovendien makkelijk te schalen en aan te passen. Daar komt wel bij dat je enige technische kennis van servers moet hebben. Je beheert het namelijk zelf.

Wanneer een VPS gebruiken?

Je kunt het best voor een VPS kiezen als je website veel bezoekers en dataverkeer moet verwerken. Dat komt voor bij bijvoorbeeld webshops of evenementenwebsites. Je hebt hiervoor wel genoeg bandbreedte en voldoende schijfruimte nodig.

Bij HostingProf helpen we je graag met het opzetten van je VPS. Bij een VPS bieden wij een netwerk bandbreedte van 10 gigabyte per seconde. Bij het goedkoopste pakket geldt een datalimiet, maar voor alle andere pakketten niet. Je hoeft je dan dus geen zorgen te maken over hoeveel data er uitgeserveerd wordt.