Wie jarig trakteert, gebruik de kortingscode: "Jarig2023"
HostingProf HostingProf logo

Het verschil tussen een VPS en een dedicated server

22 Oktober 2022

Wil je graag een eigen website maken? Dan heb je allereerst een hostingpakket nodig. Zoals je misschien wel weet zijn er verschillende hostingpakketten, maar welke past nu het beste bij jou? Voordat je een juiste hosting kunt kiezen, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een VPS en een dedicated server. Op deze pagina lees je meer over deze soorten hosting en vertellen we je welke vorm het beste bij jou en jouw website past.

Wat is een VPS?

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. Een VPS is een fysieke server die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Je deelt deze server met andere mensen, maar jouw gegevens, zoals CPU, RAM en opslag worden opgeslagen in een eigen 'ruimte'. De volledige VPS wordt dus gebruikt als meerdere servers, maar de kleinere virtuele servers voeren allemaal hun eigen besturingssystemen, applicaties en licenties uit.

Voordelen van een VPS hosting?

Wat is een dedicated server?

Zoals de naam dedicated server al zegt, is deze server volledig gewijd aan jou. Je hoeft deze dus niet te delen met andere mensen, zoals bij een VPS. Het is verstandig om voor een dedicated server te kiezen wanneer je complexe applicaties gebruikt of een website met veel verkeer hebt. Bovendien is het ook een goede keuze voor softwareprogramma's die veel opslagruimte en geheugen eisen van een server.

Voordelen van een dedicated server hosting

Wanneer kiezen voor een VPS of een dedicated server?

Wil je klein beginnen zonder grote investeringen? Kies dan voor een VPS. Een Virtual Private Server biedt meer flexibiliteit dan een dedicated server. Het is daarnaast erg eenvoudig om te upgraden of downgraden naar een hoger of lager pakket. Begin met een kleine VPS en schaal na verloop van tijd op naar een groter pakket. Kies voor een dedicated server als je een website met veel verkeer hebt of als jouw website veel opslagruimte eist van de server. Een dedicated server heeft namelijk een grote capaciteit.

Hosting via HostingProf

Weet je niet welke server je moet kiezen voor jouw website? Wij geven je graag advies over een VPS en een dedicated server. Bovendien kun je op onze website gemakkelijk voor een passend VPS of dedicated server pakket kiezen. Wij zijn dan volledig verantwoordelijk voor het technisch beheer van jouw server. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken; ideaal voor als je niet zoveel technische kennis hebt. Daarnaast is ons team 24 uur per dag beschikbaar per telefoon, e-mail of handige chatfunctie op onze website, zodat je altijd bij ons terecht kunt.