Wie jarig trakteert, gebruik de kortingscode: "Jarig2023"
HostingProf HostingProf logo

Waarom kiezen voor professionele hosting?

25 april 2022

Misschien ben je voor je website of webshop op zoek naar een plekje op het internet. Je kunt kiezen voor een VPS, een dedicated server of shared hosting. Een VPS of een eigen server lijkt aantrekkelijk, maar waarom is professionele shared hosting ook de moeite waard?

Stabiliteit is belangrijk

Natuurlijk wil je een stabiele website hebben. Je klanten en bezoekers hebben niets aan een website die steeds platligt of die de grote stroom bezoekers niet aan kan. Stel dat je een webshop hebt, en dat je een actie houdt. Er komen veel potentiële klanten op af, die van de actie willen profiteren. Tijdens het bestelproces klapt de website eruit. De bezoeker klikt je website weg en gaat kijken of het product elders beschikbaar is.

Tegenwoordig claimen hostingproviders meer dan 99 procent uptime te hebben. Met ‘uptime’ bedoelen we de tijd dat een website gegarandeerd online is. Hoewel 99 procent als een hoog percentage klinkt, willen we eigenlijk gewoon een hostingprovider die áltijd online is, en als er een storing is, dat deze zo snel mogelijk wordt opgelost.

De hosting heeft kennis in huis

Je hebt de keuze voor een eigen dedicated server of een VPS. Een dedicated server is een server in het datacenter die je helemaal zelf kan inrichten. Zo kun je de server bijvoorbeeld opdelen in verschillende servers, die verschillende doelen dienen. Je kunt ook kiezen voor een VPS: dan krijg je een stukje server van een grotere server, die je zelf kunt inrichten en configureren.

Om dat te doen, heb je wel wat kennis van servers, hosting en mogelijk programmeren nodig. Niet iedereen heeft dat. Bij hosting weet je dat de provider kennis in huis heeft en problemen snel kan oplossen. Je hoeft alleen contact op te nemen met de helpdesk.

Hosting is goedkoper dan een eigen server

Hosting is in veruit de meeste gevallen goedkoper dan een eigen server huren. Bij shared hosting krijg je alleen wat ruimte om je website onder te brengen. Tegenwoordig kost hosting minder dan een kop koffie bij een goede koffietent.

Daar komt nog bij dat je bij hosting het personeel van de provider er gratis bij krijgt: is er eens wat aan de hand, dan wordt een probleem snel en kundig opgelost. Dat is goedkoper dan je eigen technische dienst inhuren.

Professionele hosting voor een performance boost

Professionele hostingbedrijven zorgen ervoor dat hun servers altijd snel zijn en geen moeite hebben om (grote) websites uit te serveren. De zogenaamde ‘page speed’ is een belangrijk onderdeel van je website. Bij het indexeren van websites letten zoekmachines namelijk ook op de snelheid van je website. Oftewel: hoelang duurt het voordat de volledige website op het scherm getoond wordt?

Snelheid wordt mede bepaald door de hosting die je afneemt. Hoe beter de servers geconfigureerd zijn en des te sneller de verbinding waar je gebruik van maakt, des te sneller je website zal laden. Een performance boost geeft dus ook een boost aan je SEO.