Wie jarig trakteert, gebruik de kortingscode: "Jarig2023"
HostingProf HostingProf logo

Zo kan hosting je SEO beïnvloeden

7 september 2022

Misschien zie je niet meteen het verband tussen hosting en hoe je site scoort in bijvoorbeeld Google of Bing. Maar hosting heeft wel degelijk invloed op je SEO. Zoekmachines vinden het namelijk belangrijk dat je een stabiele website hebt en dat de bezoeker een goede gebruikerservaring zal hebben. Waar letten zoekmachines eigenlijk op? Hoe beïnvloedt hosting je SEO?

Time-to-first-byte

Een belangrijke factor om je website hoger te laten scoren, is de snelheid van je website. Zoekmachines klikken niet een site door om te kijken hoe snel pagina’s laden, maar werken met een ‘time-to-first-byte’. Oftewel: hoe lang duurt het tot de eerste byte van je website geladen is? Hoe lager dit getal, hoe beter het is en des te hoger je scoort in de zoekmachine.

Om een lagere time-to-first-byte te krijgen, kun je gebruik maken van caching en een goede, snelle DNS-provider, maar een kwalitatieve host als HostingProf is even belangrijk. Zonder snelle hosting geen snelle website, en zonder snelle website geen hoge page rank.

Een pakket op maat

Wanneer je een hostingpakket kiest, is het belangrijk dat je jezelf eerst afvraagt hoeveel bezoekers je verwacht. Op die manier weet je of shared hosting, dedicated hosting of VPS hosting voldoende zal zijn. Verwacht je weinig bezoekers en is de website meer voor de hobby? Dan kun je kiezen voor shared hosting. Dat is goedkoop en effectief. Maar wanneer je een webshop start waar je veel klanten voor verwacht, kun je misschien beter kiezen voor een andere optie.

Dedicated hosting is dan bijvoorbeeld een goed idee. Je bent dan de enige gebruiker van de server in het datacenter. Alle capaciteit gaat dan naar jouw website. Daardoor is de website sneller dan als je kiest voor shared hosting. Je deelt immers geen bandbreedte.

Uptime

Een andere belangrijke factor is de uptime. Daarmee bedoelen we hoeveel procent van de tijd je website online is. Zoekmachines vinden het niet fijn als je website regelmatig offline is. De zoekmachine stuurt een bezoeker dan immers naar een site waar deze niet verder zal komen. Regelmatig offline zijn heeft dus een negatieve impact op je SEO.

Wanneer je website offline is, kun je niets verdienen aan de bezoeker. Het zorgt ook voor een hogere ‘bounce rate’. Dat houdt in dat de bezoeker op je site landt, en direct weer weggaat zonder iets te doen. Bijvoorbeeld Google leert dan dat op je site niet te vinden is wat de bezoeker zoekt. Daarmee daal je in de ranking.

Beveiliging

Zoekmachines kijken ook naar hoe veilig jouw website is. Het is aan te raden te kiezen voor hosting met mogelijkheden voor een eigen ssl-certificaat. Je serveert je website dan over het veilige protocol https. De bezoeker herkent je veilige website aan het groene slotje voor het adres in de browser. Zoekmachines vinden veiligheid erg belangrijk, dus investeren in de veiligheid van je website is zeker een goed idee.

Hosting heeft dus een grote invloed op je SEO. Weet je niet welk pakket bij je past? Vraag ons om hulp!